De grote storing die afgelopen maart een miljoen huishoudens en bedrijven trof, is veroorzaakt door een fout van een medewerker, tijdens het uitvoeren van een test op het 380 kV hoogspanningsstation in Diemen. Dat schrijft Energiebusiness.

Tennet zelf spreekt van ‘een combinatie van factoren’.

Vanochtend publiceerde TenneT via haar website een toelichting op het uitgevoerde onderzoek naar de ‘grootschalige onderbreking van de elektriciteitsvoorziening’, zoals TenneT zelf de stroomstoring noemt.

Het hoogspanningsstation in Diemen met een vermogen van ongeveer 1500 megawatt voorziet een groot deel van Noord-Holland en Flevoland van stroom. Het is de grootste ‘onderbreking’ geweest sinds 17 jaren en het heeft maar liefst vijf uren geduurd voordat de elektriciteitsvoorziening weer geheel hersteld was.

Naar aanleiding van de stroomstoring is onderzoek uitgevoerd door TenneT en is extern onderzoek gedaan. De samenvatting van het onderzoek is een feitenrelaas, maar leest als een jongensboek.

Het station in Diemen is aan het regionale net gekoppeld met twee parallelle schakelingen, zogenaamde 'railscheiders'. Op vrijdag 27 maart zou een test worden uitgevoerd aan één van deze twee: railscheider A. Om deze test uit te voeren, was het nodig railscheider B om te zetten.

Door een technisch mankement schakelde B slechts twee van de drie fasen en bleek één fase onderbroken. Het rapport beschrijft ‘dat een visuele inspectie door één van de medewerkers van railscheider B tot de verkeerde conclusie leidde dat deze wél volledig was ingeschakeld’. Zo is abusievelijk schakeling A alsnog getest, waarbij ‘een lange vlamboog’ getrokken werd, vanwege de onderbroken fase van B. De vlamboog zorgde op zijn beurt door de krachtige wind voor kortsluiting, waardoor de beveiligingssystemen het complete station afschakelden.

Schade niet vergoed

Door de beoordelingsfout van de medewerkers is een deel van de Randstad urenlang zonder stroom komen te zitten. Stilstaande treinen, trams, liften, niet werkende beveiligingssystemen van winkels en uitgevallen computernetwerken legden de werkdag lam.

Volgens eerdere berichten zal deze schade niet vergoed worden, ook in de toekomst niet. TenneT spreekt de hoop uit dat omvangrijke storingen mogelijk voorkomen kunnen worden door het elektriciteitsnet robuuster te maken. Hiervoor werkt men aan de Randstad 380 kV Noordring die in 2018 gereed moet zijn. De Zuidring werd al in 2013 gerealiseerd. Deze extra ringleiding moet zorgen dat de gevolgen van het uitvallen van een hoogspanningsstation tot een kleiner gebied beperkt blijven. Overigens ‘betreurt TenneT het dat velen overlast hebben ondervonden van de storing.’

Siebe Schootstra is hoofdredacteur van de sites EnergieBusiness.nl, EnergieOverheid.nl en EnergieVastgoed.nl.

Lees ook op Energie & Busniness

Groene energie verkoopt het best in Groningen en Amsterdam

Wanneer is zonne-energie rendabel?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl